Hoe lang is het geleden dat jij een scan hebt uitgevoerd over je computer? Als het al weer een tijdje geleden is, kun je niet zeker weten of je computer nog wel gezond is. Je computer scannen op virussen is namelijk een actie die je eens in de zoveel tijd moet plannen. Veel virusscanners doen dit automatisch regelmatig. Als dit niet het geval is, is het slim om af toe zelf een scan in te plannen. Zo weet je in een paar minuten of je computer clean is, of dat er meer geavanceerde programma’s aan te pas moeten komen. Op dit gebied zijn er gelukkig voldoende oplossingen, zodat jij zonder zorgen gebruik kunt blijven maken van je computer.

Waarom zou je je computer scannen op een virus, als je weet dat je nooit onveilige acties op het internet uithaalt? Daar is een heel eenvoudige reden voor te bedenken: tegenwoordig zijn virussen en andere malware zo gewiekst dat ze op verschillende manieren hun weg naar jouw computer kunnen vinden. Een virus haal je binnen wanneer je bijvoorbeeld een bestand downloadt dat geïnfecteerd is. Het virus hecht zich eigenlijk vast aan dat bestand en zorgt er voor dat het zich verder verspreidt op jouw pc. Andere gevaren zijn bijvoorbeeld een trojan en spyware. Een trojan kun je ongemerkt binnenhalen als je een programma downloadt. In plaats van goed werkende software krijg je dan een programma dat jouw gegevens deelt met anderen. Ook spyware is iets dat je niet op je pc wilt. Daarom is een scanner hebben heel verstandig.

Downloaden en installatie zijn makkelijk

Het voordeel aan de virusscanners die op de markt zijn is dat ze heel gemakkelijk te downloaden en te installeren zijn. Het nadeel hierbij is dat er op sommige sites neppe scanners te vinden zijn. Doordat er zoveel antivirus programma’s zijn, is het voor cybercriminelen makkelijk om minder op te vallen met hun schadelijke software. Zorg er daarom voor dat je altijd een scanner downloadt vanaf een erkende site. Bijvoorbeeld gewoon vanaf de site van de oorspronkelijke aanbieder van een antivirus programma. Binnen no time heb je dan een goed werkend programma op je computer staan. Als je geluk hebt, zorgt het bedrijf er zelf voor dat het goed op je pc wordt geïnstalleerd.

Een virusscanner heeft eigenlijk twee functies. Ten eerste kan het je computer scannen op virussen. Als je een gevaarlijk bestand op je pc hebt staan wordt dit door de scanner gevonden. Je krijgt informatie over dit bestand (naam, type malware, locatie) waarna het programma overgaat tot verwijdering. Dat is alles. Je computer scannen op virussen is dus heel makkelijk, je hoeft er zelf geen moeite voor te doen. De andere functie van virusscanners is je beveiligen tegen virussen die nog niet op  je computer staan. Iedere dag wordt het aantal soorten malware groter, dus iedere dag loop je kans op weer een nieuwe infectie. Gelukkig waarschuwt een goed antivirus programma je ook tegen nieuwe bedreigingen.

laptop met grafiek

Je computer scannen op virussen doe je zo

In plaats van dat je zelf aan de gang gaat en het risico loopt je dat je gezonde bestanden van je pc verwijdert, is het dus slim om zo snel mogelijk goede software te downloaden. Op dit gebied heb je verschillende mogelijkheden. Er zijn betaalde programma’s te vinden, maar ook gratis alternatieven. De gratis versies zijn meestal de gestripte variant van de betaalde versies van een bedrijf. Als je software van bijvoorbeeld Avira of Norton downloadt, kun je eerst ervaren wat de mogelijkheden zijn, om pas later te betalen. De belangrijkste tip is in ieder geval deze: je computer scannen op virussen doe je regelmatig, zodat je nooit voor vervelende verrassingen komt te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *