Als je veilig wilt kunnen internetten moet je ervoor zorgen dat malware, spyware en virussen niet op je computer terecht komen. Laten we eens kijken naar deze zaken, waarom zijn ze zo gevaarlijk?

Er zijn heel veel soorten malware en virussen, een aantal willen we graag met je bekijken. Een heel gevaarlijk type zijn de zogenaamde “keyloggers”. Deze malware slaat alles op dat je intypt.

Als je bijvoorbeeld inlogt op je webmail vul je het wachtwoord in. Staat er een keylogger op je computer dan slaat deze het wachtwoord dat je intypt op. Het blijft echter niet alleen maar bij het opslaan.

De opgeslagen gegevens worden doorgemaild naar de makers van de keylogger. Je kunt wel raden wat er vervolgens kan gebeuren met de doorgestuurde gegevens.

Onbevoegden kunnen inloggen op je e-mail. Kwaadwillenden die inloggen op je mailbox is natuurlijk niet iets dat je graag wilt, maar het zelfde trucje kunnen ze ook uithalen met de gegevens van je internetbankieren bijvoorbeeld.

Dan wordt het verhaal toch nog een stuk ernstiger, want je kunt er geld door kwijtraken.

Een andere vorm van malware is zogenaamde “adware”. Dit is een stukje software die steeds reclame toont. Dit kan in je browser zijn, maar ook op je bureaublad bijvoorbeeld.

Groot nadeel van deze adware is de diepe nesteling in je besturingssysteem. Het is vaak enorm lastig om er weer vanaf te komen namelijk.

Soms wordt er zelfs aangegeven dat je geld moet betalen om de software te kunnen verwijderen. Daarnaast is adware ook enorm vervelend, omdat je voortdurend reclame te zien krijgt.

Soms wordt de reclame zo getoond dat je de inhoud van een website waarop je zit niet eens kunt lezen, enorm vervelend dus!

Een aantal voorbeelden van malicious software

  • virus
  • trojan
  • spyware
  • worm
  • adaware
  • keylogger

Voorkomen is beter dan genezen

Ken je die uitspraak ook, “voorkomen is beter dan genezen”? Ook voor virussen, spyware en malware geldt deze uitspraak. Als je computer eenmaal besmet is met deze bestanden dan is het heel lastig om ze allemaal te verwijderen.

Zelfs computer experts kunnen soms uren bezig zijn om alles “schoon” te krijgen.

Het kan je dus enorm veel geld kosten als je de computer moet laten opschonen.

Wij willen je graag vertellen hoe je ervoor kunt zorgen dat dit soort zaken niet op je computer terecht komen. De beste manier is een goede virusscanner. Zorg ervoor dat je een virusscanner koopt en installeert op je computer.

Een scanner die voortdurend bezig is met het controleren van je computer bestanden. Als je eenmaal een goede virusscanner hebt geïnstalleerd, zorg er dan ook voor dat deze up-to-date blijft.

Dagelijks komen er weer nieuwe virussen bij, het is dus belangrijk dat je virusscanner deze blijft herkennen.

Naast een goede antivirus is het ook belangrijk om een anti spyware software te installeren.

Deze software detecteert en controleert bestanden die niet op je computer horen te staan. Met deze software kun je dergelijke bestanden eenvoudig van je computer verwijderen.

Waar koop ik een goede virusscanner?

Misschien wil je graag weten wat de beste virusscanner is en waar je die vervolgens moet kopen. Als je op zoek gaat naar de beste virusscanner dan raden wij je aan om op internet te kijken.

Zoek een bekende webshop op waar ze virusscanners verkopen en lees de zogenaamde reviews die gebruikers van een bepaalde virusscanner hebben gegeven.

Na het doorlezen van een aantal van deze reviews kun je snel ontdekken of een virusscanner goed is of niet. Als je een virusscanner wilt kopen, dan kun je terecht bij tientallen verschillende webwinkels.

Een aantal bekende zijn Bol.com, Wehkamp en Mycom ook kun je vaak op de site van de betreffende fabrikant de virusscanner direct afreken, tip kijk eens op naar Norton.

Het is wel handig om de prijzen van de scanners met elkaar te vergelijken voordat je daadwerkelijk besluit een virusscanner te kopen.

Het kan zomaar zijn dat een antivirusprogramma bij winkel A 80 euro kost en bij winkel B 60 euro.

Ook kunnen er soms aanbiedingen zijn bij een webshop of winkel. Als je geld wilt besparen dan moet je dus zeker gaan vergelijken op basis van prijs.